Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

DEMOKRÁCIA – A MEGTANULATLAN LECKE

2017. május 03. - Ira M. Archa

DEMOKRÁCIA – A MEGTANULATLAN LECKE

 

Hogy ez a M. Archa miket állít? Ejnye!

Pedig igaz… az ugyanis úgy volt, hogy a marhafőben kifőtt valami, amit – úgy vélte – némely kisebb és bizonyos szempontokból szimpatikusnak tűnő párttal talán megoszthat. Nem, mintha azokkal mindenben teljesen egyet értene, de ebben-abban biztosan… szóval, jelezni óhajtotta volna feléjük a kifőzöttet. De nem lehetett!

Mivel hogy elektronikusan nem lehet velük kapcsolatba lépni… csak úgy; hanem, és kizárólagosan akként, hogyha mindenben elköteleződik az irányukban. Vagy tag lehet, vagy tagjelölt támogató, vagy slussz! Mivel hogy azok a honlapok ekként vannak beállítva… nehogy holmi vitatkozós trollok, vagy mifene beleszemtelenkedhessék a szépen kidolgozott gondolat-rendszerükbe! Olyat aztán nem! Még, hogy megnézni, meghallgatni, megvitatni, vagy megbeszélni bármit? Vagy oda figyelni bárkire, ugyan már! Kinyilatkoztatás van, nem párbeszéd! Csomag, amit vagy egyben, vagy sehogy! Mert manapság aztat így köll, megmondja a markecinges… no, meg a multiknál is így megy, vagy benyeli a delikvens cuzammen, vagy coki!

Még, hogy demokrácia, ami igen kényelmetlen, mert a dolgok közös megvitatásából áll, amikor pedig csakis ők tudják a tutit! Olyannal nem állnak szóba, aki nem kajálja meg a teljes menüt, és holmi a’ la cart… Kapcsolatot teremteni? Ugyan már!

Még olyanok sem fogadnak üzeneteket, mint akiknek alaptermészete a polycaudalitás, vagy éppen a pillanat… velük csak úgy kapcsolatot keresni nem lehet! Még olyannak sem, aki ezzel-azzal egyet is értene, talán kérdezne is, esetleg megvitatna valamit, vagy személyre szabott tájékoztatást szeretne… hát, egy frászt! Ők csakis olyanokkal állnak szóba, akik mindenestül azonosulnak! A többi meg ellenség! Pont, mint a „nagymenő” pártok!

Párbeszéd, vagy némi vita a népséggel? Ugyan már! Szóba állni bárkivel, aki önállóan gondolkodik, és nem ab ovo mindenben ért egyet? Osztán még győzködni is kellene, oda-vissza kommunikálni, ami fárasztó dolog… vagy elfogadja a kinyilatkoztatást, és interiorizálja az egész dogma-csomagot, vagy hess!

Hát nem…

Nem is azért mondom, de a demokrácia úgy működik, hogy a népség az agorán, vagy a fórumon meghányja-veti a felmerülő problémákat, a gondok gondolatokat szülve együttgondolkozásra bírják a résztvevőket, érvekkel meg ellenérvekkel támogatják, vagy szétbontják a különféle hipotéziseket, hogy közösen gondoskodhassanak megoldásokról… valahogyan így. Ha meg nem áll szóba, megvitatni semmit, abból csak autokrácia, meg diktatúra származik, nem demokrácia!

Bár, az is lehet, hogy tévedek, mivel az ilyenek honlapjai is valamilyen sablon szerint működnek, és csomagban kapva muszáj nekik pont úgy, mint holmi kormány-pártnak… vagy nem. Nem?

süti beállítások módosítása