Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

Kérődzés:

Lét-kérdés, vagy lé-kérés?

2016. január 20. - Ira M. Archa

Akinek az isten hivatalt, meg hatalmat adott, annak tálentumot is adott hozzá!

Vagy sem.

Ami esetben a tálentum lehetne ugyan ész is, de manapság csak leginkább anyagi érdekek diktálta hübrisz.

Hogyan alakul egy hierarchizált, bürokratizált környezetben egyrészt a menedzsment akár, mint a végrehajtó hatalom autokratikus letéteményese és a feladataikat ellátó kisemberek viszonya, másrészt hogyan lehet egy centralizált és túl-önszabályozó rendszert alaposan félreműködtetni?

Mi az a pont, amikor egy megastruktúrán belül az egyén szervilizmusa az egészbe betagozódva az idiotizmusig elmegy, hogy kiszolgáljon holmi csak talán létező elvárásokat, és miközben féltve óvja saját státuszát, meg közelebb szeretne keveredni a tűzhöz holmi pecsenye-részesedés reményében, sikeresen félresiklatja az egész nagy működését?

Jut eszembe:

Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri…Zsarnok bosszúját, gőgös ember dölyfét… A hívatalnak packázásait… Ily kétkedés által sok nagyszerű, Fontos merény kifordul medriből... S elveszti <<tett>> nevét.

Bár Polonius-nak lenni sokkal egyszerűbb! De végül az sem nyerő… Mert átlagember itten labdába sem rúghat. Persze, vannak, akik igen. Labdába, másba… És az jó a többinek? Gólképes, vagy csak öngólképes a csatár?

Mi több: az egész szervezet valóban azért létezik, amiben azt célként a létrehozásakor meghatározták, vagy egészen más, suttyomban, és egyéb, saját pecsenye-sütési érdekekből ön- működik?

Nyalni, vagy nem nyalni, az itt a kérdés!

És, talán a legfontosabb: a főnök időben magához tér, továbbra is odatartja, el is várja, vagy sem?

Talán. Ha nem csak leérettségizett, de érti is a kötelező anyagot, mondjuk, elolvasta az Antigoné-t, és nem csak bebiflázott róla valamit… Hogy, miért is kell negyven évig a sivatagban bóklásznia egy egész népnek… Esetleg, ha néha színházban… bár jó régen volt színpadon Jevgenyíj Svarc Sárkánya. Mert hiába figyelmeztet a végén, hogy a tömeg a szabadsághőseit könnyen elsárkányosíthatja… Főleg, ha az hajlamos!

Persze megállapíthatatlan, hogy szokott e tükörbe nézni néha, vagy csak viszi tovább a lendület, hatalomvágy, vagy netán az általa elszabadított hullám sodorja? Tudjuk? Nem?

Mindegy…

Mindegy?

Megrágtuk, lenyeljük…

 

Letölthető részek:

Belülről rágva:
https://drive.google.com/file/d/0B4fyI0tPjzuZaDF0TmRSNzRxOFE/view?pref=2&pli=1

Víz:
https://drive.google.com/file/d/0B4fyI0tPjzuZV09XZVc4d0czWGM/view?usp=sharing

 

süti beállítások módosítása