Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

MASZK-VISELÉS IDEJÉN MINDEN MÁS…

(avagy a Black Lives Matter margójára)

2020. június 10. - Ira M. Archa

MASZK-VISELÉS IDEJÉN MINDEN MÁS…

(avagy a Black Lives Matter margójára)

- És most nem arra gondolok, hogy ha boltba kell menni, a járvány miatt viselendő, mindenkit arctalanná tévő maszk miatt szintén, szinte nem kapunk levegőt, és a szuszogás következtében meg bepárásodik a szemüveg, és minden homályos!

…Hanem arra, hogy ez a homály a tisztánlátást amúgy is befolyásolja, akármilyen területen is néznék körül. Mert többen mondták, hogy ez a járvány most alaposan átalakítja a világot… hát biztosan alakul, csak sokaknak – így nekem se – nem látni, mi merre…

…Az meg biztos, hogy minden alaposan megkeveredett! Például, a hatalmi erőszak-szervezetekkel kapcsolatban. Mert hirtelen nem kapok levegőt én sem, noha én egyáltalán nem számítok, lévén nem fekete.

…Mert rendfenntartásra – talán – mégis csak szükség van, csak éppen a bánat tudja manapság, mi az a rend, amit azok fenntartanak.

Mondjuk, a világ szabadabbik felében – innen nézvést – számomra nem igazán érthető ez az újabb hozzáállás, ami talán nem is annyira új. Mármint, a rendőrségek feloszlatására bejelentett igény, akár az Egyesült Államokban, akár, mondjuk, Frankhonban…

Mert – meggyőződésem szerint – mondjuk, hamis pénzzel fizetni, főleg úgy, hogy ha valakinek más ügyekből fakadóan is hosszasabb a bűnlistája, vagy éppen a jogos felháborodás miatti tüntetők közé keveredve kövekkel kirakatokat bezúzni és a boltokat fosztogatni majdnem annyira helytelen szerintem – bőrszíntől függetlenül –, mint amennyire megbocsáthatatlan valakinek – bármilyen okból is – a rendfenntartásra hivatkozva a nyakára térdelni, és így megfojtani az illetőt, ezzel igen furcsa és ellentmondásos mártírt csinálni belőle.

Mert mi is az a rend, amit az erőszakszervezetek őriznek? Minek, és kinek a rendje?

Mert ha az a rend az átlagos törvénytisztelő állampolgáré, akkor talán szükség is lehetne rá…

…Ámde, ha az a rend olyan maszk mögött is arcátlan, a törvények felettiségre törekvő hatalmaskodók immunitását megőrző és védő rendje, akkor már a dolog aggályos!

…Mert „lopni” – ami gyakorta inkább sokkal nagyobb tételekben, és törvény szerint eredetileg másként címkézhetően manapság folyik – apróságokat valóban tilos, ámde egész gazdasági ágazatokat, monopólium gyanánt, vagy akár országrészeket is, utólagos és visszamenőleges törvénykezéssel megtámogatva, azt egyes törvények felettieknek nagyon is jog-szerű. Ja, persze, minden állat egyenlő, de vannak még egyenlőbbek is, tudjuk! Kilóg a lóláb, még akkor is, ha az sertés-csülök…

Vagyis, miféle rendet őriznek mifelénk is, amikor a neten a kormányétól eltérő véleményt nyilvánítókat vezetnek el vezetőszáron, bilincsben, vagy a tiltakozásképpen dudálókat bírságolják többhavi fizetésnek megfelelő összegre a KRESZ-re hivatkozva?

Na, igen, ha a amolyan politikai megfontolások eluralkodnak egy hierarchikus rendfenntartó erőszakszervezetben, és a törvények fölé elhelyezkedő hatalmasok rendjét tartja fenn, akkor furcsa reakciók és persze akciók is várhatóak, amit bepárásodott, homályos szemüvegen át is előre lehet látni!

Hát ezt kellene végig gondolni nemcsak a tisztességes állampolgároknak, hanem az erőszakszervezet egyszerű gyalogjainak úgyszintén.

Ezeket megelőzően Ira M. Archa egy járványhelyzettől független, ám járvány idejére fikcionált üdítő mesét pottyantott, mely ingyen letölthető innen:

https://drive.google.com/file/d/1EcD-j2pGdyQ7BzWR5Z2RHRSn7J3iGdun/view?usp=sharing

Szintén ingyen a borítója innen:

https://drive.google.com/file/d/1SG90xJArqULbSaCnvmhusUYvyMMjfWAu/view?usp=sharing

 

süti beállítások módosítása