Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

VALAMI BŰZLIK…

2019. augusztus 09. - Ira M. Archa

VALAMI BŰZLIK…

…Nem, kedves Hamlet, most nem Dániában.

Jó, tudjuk, akkoriban éppen ott, most viszont errefelé, a Kárpát-medencében, több napi járóföld délkeletre onnan, de a szag… hát, az jellegzetes.

Terjed. Mármint, a fáma szerint, hogy az oka esetleg szerves-trágya, és ugyan nem egészség-károsító, csak kellemetlen. De holmi importált szennyvíz-iszapról is pusmognak itt-ott.

No, nem azért, mintha ez amolyan „égi jel” volna, mint ama tömjénszagú „keresztényi” kijelentés, hogy a párizsi Notre Dame leégése a keresztény hittől való elfordulás, a szekularizáció meg mindenféle átkos hatalom-megosztás eredménye lenne, ám magyarázhatnók így is, meg amúgy is. És, nemcsak jobbról, vagy balról tekintve, hanem esetleg fölülről, alulról, vagy elölről-hátulról. Leginkább hátulról, mert az ilyen szagok leginkább onnan származnak. Különféle hátsóktól. De, ez, mint „égi jel”, ha az, mert abban a közegben – az ájerben – terjed, eléggé konkrét.

…Persze, igencsak hátsó gondolat, hogy az orrontó szagokhoz tartozó szagforrás szaga annak immanens tulajdonsága, és amilyen a szag, esetleg és jelenleg olyan az ország is, de ez igencsak elhamarkodott konzekvencia. Vagy nem? …Valahogy az ilyen vélemény nem tetszik, de valami van a levegőben!

Persze az, hogy mi célból kell szennyvíz-iszapot (ami ugyebár túlnyomó részt leginkább emberi emésztési végtermék) importálni a környező országokból, az nem minden halandó számára érthető. De, semmi esetre sem tiszta…

…No, igen, van olyan, hogy az is nyersanyagként szolgálhat erre-arra a magas nitrogén- meg foszfát-tartalma okán, de az ilyesmi például szerves-trágya gyanánt még komposztálással sem igazán hasznosítható, tekintve azt a tényt, hogy mindenféle kemikáliával, leginkább a belekeveredő szennyvízzel, mosószerekkel kevert anyag, eléggé lúgos, a komposztálásnál viszont inkább a savasabb PH-érték a kedvezőbb, vagyis nagyon nem optimális kiinduló alapanyag. A tetejében eléggé híg, tehát előbb kissé ki kell szikkasztani, hogy a trágya-giliszták bele ne fulladjanak. Közben meg párolog… De, akkor meg mi a fenének importálják?

Qui prodest?

…Aminek biztosan nem, az például a turizmus. Mert az sem éppen normális, aki direkte ilyesmit inhalálni jönne messziről. De nem igazán használ az állandó lakosoknak sem… szóval, nem igazán érthető.

Hacsak nem… de, ezt már nehéz elhinni! Hogy jó pénzért egyszerűen ide deponálják azt, ami másutt nagyon is útban van, annyira, hogy kamionokkal, és pont ide. Ha külföldön máshová nem lehet lerakni, akkor itt a helye neki… Majd itt elviseli a népség, ha valaki, akinek lehetősége, meg hatalma is van, ezért neki szabad, kitalálta az okosságot, hogy jó pénzért helyet biztosít az ilyesminek. Neki, lehet, hogy jó üzlet, na, de mégis… a Kárpát-medence ugyan mélyedés a környezetéhez képest, de azért ennyire talán mégsem gödör, hogy itt szikkadjon a környék szennye! Vagy, mégis?

Az biztos, hogy emberemlékezet óta (immár legalább háromnegyed évszázadnyi ideje kis megszakításokkal folyamatosan) itt a népség megtanulta már, hogy a hatalomhoz való leghelyesebb viszony az alázatosság és gazsulálás, és ha „fönt”, az urak közül valaki valami furcsát tesz, akkor szépen, csendben, és bólogatva helyesel. Különben meg, még kieshet a pikszisből! Mert az urak tudják, mi a jó (nekik). Furcsa illat terjeng? Hát, inkább befogja az orrát, sőt, megkísérli a kellemetlen illatot kellemesként felfogni. No, meg azok, akik barna orral már amúgy is hozzá szoktak, észre sem veszik. Csak pár finnyás. De, ha egyeseknek jó pénze van ebből is?

Mert, a pénznek nincsen szaga… de, ennek nagyon is van!

 

süti beállítások módosítása