Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

PETŐFI MEGCENZÚRÁZVA

2019. március 15. - Ira M. Archa

PETŐFI MEGCENZÚRÁZVA

Bizony, az ilyen radikálisan öntörvényű gondolkodókkal manapság óvatosnak kell lenni… és idézni tőle nem lehet akármit!

Mivel a lánglelkű mártír-költő a saját meghatározása szerint „republikánus”, és ebben a minőségében radikális, ám véletlenül sem nacionalista, hanem nagyon is európai és polgári… és írt is olyasmiket, melyeket ma felidézni nagyon nem kívánatos.

Mindenesetre, a Petőfi-kultusz politikai megfontolású felülvizsgálatát ma a kormány és a pártja szükségesnek látta…

Persze, ez már régen beindult folyamat, és hol van ma már a zöld papír-tízforintos? Emlékszik rá még valaki egyáltalán? Mert, manapság semmilyen címleten nem ajánlatos a költőt szerepeltetni.

Sőt, munkásságának jelentős részét is jobb, ha a feledés homálya takarja. Bár, alaposan meggondolva a dolgot, Petőfi nem is igazán nemzeti magyar, már csak a szüleit tekintve sem az… hiszen, ha belegondolunk, mindkettő migráns! Ergo, a gyerek gyanús! Még az is lehet, hogy semmi lánglelkűség, csak sorosista mételyhintés! A törvényes hatalom ellen lázadó versezmények gyártása, mint tevékenység, a tisztességes, olajos-körmű ipari munkásság helyett, mindenképpen gyanús!

Ha alaposabban belegondol a mai kulturális kormányzat, a leghelyesebb, ha felülvizsgálva az eddigieket, kiadja a jelszót:

Abcúg, Petőfi!

süti beállítások módosítása