Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

DEMOKRÁCIA LEJÁTSZVA

– előválasztásosdi –

2019. február 26. - Ira M. Archa

DEMOKRÁCIA LEJÁTSZVA

 – előválasztásosdi –

Egy menet már meg is volt.

Mármint főpolgármester-jelölti előválasztás. De, most – kivételesen – beszéljünk komolyan. Még az is lehet, hogy lesz második, de a harmadik már élesben megy. Azt meg, majd meglátjuk!

Annak ugyanis csak kétféle kimenete lehetséges. Az egyik, hogy a kormánypártok jelöltje győz, a másik meg kicsit bonyolultabb. Mert ha az ellenzék – vagyis a pokolbeli sorosista, nemzetellenes, hazaáuruló, migránspárti stb. – ellenség (jöjjön bárhonnét, bármelyik pártból vagy akárhonnan, ha nem a kormánypártiak közül való) jelöltje nyerne, akkor a „B”-terv lép életbe:

- Ami egy fővárost felügyelő kormánybiztos, vagy valami hasonló címzetű ispán, helytartó, vagy akármi kinevezése lesz.

De, önkormányzati választás még lesz, mert erre van ígéret. Hogy utána meg mi lesz, arra meg nem sok van.

De, nem mindegy?

Csak, mert most még látszania kell, hogy itt demokrácia van? Hadd lássa Európa! Még egy darabig… ugyan kicsit illiberális (de az sem sokáig). Ugyan Európa másként fogja szemlélni, meg arrafelé majd el is játsszák a felháborodást, de hát az is része a színjátéknak.

- Hiszen, a főváros iszonyú mértékben eladósodott… kell valaki, aki központilag helyre teszi a gazdaságát… kimagyarázható! És, a kétharmad majd meg is szavazza!

Hát, ez is olyan lesz, mint amikor a kacsa rászól a jércére, hogy mi a bánatnak rohan a kakas elől, az úgy is utoléri, és jól megbúbolja. Mire a jérce válasza az, hogy fut még néhány kört, nehogy azt higgye bárki, hogy amolyan rosszéletű…

Vagyis, minden kimenetel előre tudható… akkor meg mi a nyavalyának megfutni a köröket? Önáltatás csak!

Ha nagyon alaposan belegondol bárki, akkor a jóval közelebbi EP-választásnak sincsen sok értelme! Ha ugyanis – ami egyáltalán nem valószínű – netán minden mandátumot az ellenzék gyűjt be, akkor sem lesz másképp, tekintve, hogy Brüsszelben beszélhetnek bármit, arra itt a kutya sem figyel. De az valószínűbb, hogy a kormánypártok kaszálnak majd, és akkor Brüsszelben szükség lesz a néppártban a szavazataikra. A kizárás meg ki van zárva. Szóval, teljesen mindegy, a dolognak semmi tétje nincsen, hiába is próbálkoznak az ellenkezőjéről meggyőzni bárkit. Amire itt a kutya sem figyel.

Arra sem, ha ott végleg elzárják a pénzcsapot. A közhöz azok a pénzek eddig sem értek oda, ez után sem fognak, de ha a rokonok, barátok és üzletfelek netán hiányolnák, majd kapnak, valamilyen címen majd csak ad nekik a kormány. És, amúgy is elvész a közpénz jellege, ha már magánzsebben lesz, nemde?

Hát, jó, játszhatjuk még a demokráciásdit, de akkor tekintsük annak, ami:

- játéknak.

 Ami igazán szép, és tiszta, és gyermeki, és naiv…

 

süti beállítások módosítása