Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

GENDER PEDIG NINCS!

2018. augusztus 10. - Ira M. Archa

GENDER PEDIG NINCS!

…Mint ha a „boszorkányok pedig nincsenek” Könyves Kálmán által kinyilatkoztatott törvény preambulumát hallanám… bár, mondjuk, az a „strigákra” vonatkozott, az állatalakot felöltő gonoszlelkűekre, latinul, és eléggé kategorikusan. (Mondjuk, a királynak ebben igaza is volt…)

Ámde…

Mintha mi a huszonegyedik század legelején ugyan, de bizonyos, ilyen kategorikus kijelentéseket mintha már kissé túlhaladott korban leledzenénk, nemde?

Hogy a gender-elméletben mennyi igazság van, avagy nincsen, azt – talán – nem a politikának, meg a kormánynak illenék eldönteni. Ugyanis, bármiféle (akadémiai) tudomány-terület léte, avagy nemléte nem a politika által meghatározott! Én nem tudom, hogy az adott tudomány-terület kutatásait mi és mennyiben igazolja, vagy esetleg cáfolja, és ebből a szempontból számomra az teljesen mindegy is. Ugyanis, ez a tudomány dolga, és csakis, és kizárólag a tudományé!

Persze, volt már ilyesmi a történelemben. Hogy egyes tudományos téziseket, sőt, akár tételeket is politikai szempontból minősítette ez vagy amaz az álladalmi vezetés.

Volt olyasmi is, nem is a távoli múltban, hogy például, a genetikát és a pszichológiát cuzammen fertőző burzsoá áltudománynak minősítették, de másutt akár a relativitás-elméletet is, mint elfajzott és zsidó ál-elméletet. Sztálin és Hitler „bölcsessége” köszön most vissza ezzel. Betiltott tudomány? Ez csakis a diktatúrákra jellemző.

A tudomány ugyanis bármit megvitathat, érvelhet, bizonyíthat, vagy ellen-bizonyíthat, mert ez a természete. Olyasmit, hogy „tilos”, a tudomány nem ismer, mert nem ismerhet. Akármekkora marhaság vagy bölcsesség, csakis tudományos vitában mérettethető meg! Már, ha a tudomány megmaradhat annak, ami. Mert, ha nem… akkor baj van.

Baj van?

süti beállítások módosítása