Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

népszavazás, október 2. - IGEN, NEM, NEMIGEN…

2016. augusztus 29. - Ira M. Archa

IGEN, NEM, NEMIGEN…

(népszavazás, október 2.)

ISMERTETŐ A HÁTSÓ BORÍTÓN

meg egyebek

(Ira M. Archa legújabb, KILENCEDIK könyve)

 

Úgy tűnt, a XXI. századra eltűnik végre a XX. század összes nyavalyájából legalább a diktatúrákra való hajlam, a nacionalizmus túlhajtásának betegsége, meg a vallási türelmetlenség. Hát, nem…

Persze, a különféle titokzatos szolgálatok – tetszik nekik, vagy sem – muszájból is kiszolgálják a különféle hatalmasok ellenőrzés-mániáját. (Demokráciákban éppen úgy, mint kemény, meg szoft diktatúrákban.)

Persze, ha egy ügynökség független, meg globális, akkor egészen másképp működik! Ámde, hiába titkos, zöld, meg humánus, éppen ezzel szúr szemet a többinek. És akkor nekiláthat megvédeni önmagát, lehetőleg még titkosabb módszerekkel.

Persze, ha mindenféle fiatal zsenit összegyűjt, ezt valamivel jobb eséllyel teszi. Már, ha van ilyen ügynökség. Ha nem fikció. De, sajnos, az.

A Zöld, meg Nagyapó pedig, a többiekkel együtt próbálja a világot a normalitásban tartani. Ha nem fikció volna mind, akkor talán sikerülhetne…

 

Ízelítő a könyvből (részlet):

 

- Például, lehet, hogy az egész utólagos „migráncsozós”, menekült-hisztérián most az értelmesebbje csak röhög, de ebből még mindenféle kellemetlenségük lehet majd. – mondta a Zöld.

- Hmm… nem tudom. – ingatta a fejét Nagyapó – még azt sem, hogy mi az okosabb, meg etikusabb: elmenni, és igennel szavazni, vagy otthon maradni…

- Te nem vagy kényszerhelyzetben. – mondta a Zöld – De, például egy közalkalmazott, vagy köztisztviselő, ha nem megy el, annak bizony, nyoma lesz!

Nagyapó hangosan gondolta tovább:

- Az biztos, hogy a jegyzéken üresen maradó helyek megmutatják, ki nem ment el…

- Bizony… és a frissülő Kubatov-lista alapján még kiagyalhatnak valamit! – bólintott finoman a Zöld.

- Arra gondolsz, hogy a munkahelyükön fogják diszkriminálni, felelősségre vonni őket? – tűnődött Nagyapó.

- Olyat nem tehetnek, de nálatok kirúgni bármilyen egyéb ürüggyel, lehet bárkit. Például, fúzió, és leépítés… de akár más következményei is lehetnek! – eresztette fél-árbocra a pilláit a Zöld.

Nagyapó elgondolkodott:

- No, igen… mondjuk, a következő ilyen alkalommal véletlen kimaradnak a választók jegyzékéből… persze, más ötleteik is lehetnek. Már volt itt visszamenőleges törvénykezés is, kiagyalhatják, hogy aki nem vesz részt a szavazáson, nem él a jogaival, annak meg minek is, ha annyira passzív, hát attól akár meg is vonhatják.

- Pontosan ez a prognózisom. – jelentette ki a Zöld – Már vannak is, akik éppen ezen dolgoznak, törvényjavaslaton, éppen ilyen logika mentén. Bevezetni egy „aktivitási cenzus”-t. Hogy, aki nem megy el, azt törölhetik, azzal, hogy fölösleges nyilvántartani, mert politikailag passzív. Vagy, csak aki regisztrál időben, csak az voksolhat. De azt csak október közepén nyújtják majd be… amikorra már kilistázzák az íveket. Persze, még bambulhat a nép nálatok jó darabig.

- Cenzus? Az EU-ban? Botrány lenne…

- És ha az a távlati cél? Ha már nem jön elég pénz? Egy jellegzetesen itteni új-feudalizmushoz jobb kívül! Sokan nem látják át. Mert bőven vannak, akik az egészből nem értenek semmit, aki meg érti, az élvezi is a hasznát.

- De egyszer majd az egész robbanni fog…

- Biztos vagy te abban? Mert én egyáltalán nem. Nagyobb a valószínűsége annak, hogy nálatok változás csak külső kényszer hatására következhet be. A számításaim ezt mutatják.

- Még a reményt is elveszed?

A Zöld erre nem válaszolt.

 

Na, ne tessék azt gondolni, hogy az egész könyvben ezen kell rágódni! Nem! A könyvben nem!

Már csak azért sem, mert a könyv továbbra is a „fikciós kritikai irrealizmus” műfajában (továbbra is) maradva, sokkal inkább vidám, kissé malac, és gyermekded… mint az előzőek! Tehát, ha valaki gondűző olvasmányra vágyik, akkor itt van, ingyen letölthető, mint az előzőek is:

https://drive.google.com/file/d/0B4fyI0tPjzuZMldGU1o0WUFFUG8/view?usp=sharing

Ámde, ha már olvasni szánta el magát valaki, legalább – ha ki nem is nyomtatja, hisz addig ingyé’ van – legalább nézze meg a borítóját is, ha már egy M. Archa annyit vacakolt vele (amíg a tinó – lektorálási célból – el nem olvasta az irományt), itt megtekinthető (meg letölthető):

https://drive.google.com/open?id=0B4fyI0tPjzuZN2hnRnNyMmJLWXc

 

süti beállítások módosítása