Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

ALAPTÖRVÉNYÜNK ATYJA VISSZAVONUL…

- egyébként ki a nácibb?

2020. december 01. - Ira M. Archa

ALAPTÖRVÉNYÜNK ATYJA VISSZAVONUL…

- egyébként ki a nácibb?

   Hát…

   Még a közismerten ellenzéki, idős jogtudor és ügyvéd is, a minap egy televíziós vitaműsorban elismerően nyilatkozott a jelenleg még Európa-parlamenti képviselő jogtudományi teljesítményeiről, miközben eléggé értetlenül fogadta a lemondásról szóló hír sajátkezű indoklását, és mint többen is, meglepődve konstatálta. Pedig, nem kis jogászi teljesítmény egy – egyébként gránitszilárdságú, a kétharmados kormánytöbbség szükségletei szerint azonban többször is újabb és újabb formára átgyúrható – a korábbi alkotmányt váltó alaptörvény tableten történő megírása, egyetlen utazás (még ha több országon át is) alatt! És valóban fárasztó lehet az európai parlamenti csatározás is, tehát tulajdonképpen érthető a lemondás… vagy sem. Hacsak csak nem azért, mert a kijárási tilalom alatt, a gyülekezési korlátozás közben csupasz huszonötöd-magával egy elvben bezárt brüsszeli buzi-bárban való extazizás után, az ereszcsatornán lemászva menekülés közben elkapja egy rendőr-razzia, na, az sem semmi!

Persze, akkor még nem volt érthető a lemondás… Akkor még azon a vitán arról folyt a szó, hogy ki a nácibb, a jobb, avagy inkább a bal oldal, kormánypárt vagy ellenzék… Mármint különböző, a múltban elhangzott el- és kiszólások, kijelentések, illetve frissebb irodalmi megnyilvánulások tükrében…

   …Ami a járvány és az általa okozott gazdasági válság idején valóban szörnyen fontos probléma!

   Már, akinek… mert vannak, akik – esetleg munkájuk során – fertőződtek, és karanténba kényszerülve mégis – az ígéretek ellenére – fele táppénzen, esetleg betegek, és vannak, akik emiatt elveszítették a munkájukat és a jövedelmüket is, hogy így kellemesen ünnepelhessenek karácsonykor. Az, hogy a járvány-helyzetet a kormány jól, avagy rosszul kezeli, azon talán inkább lehetne vitatkozni, ám az is biztos, hogy sok – anyagi – segítséget az átlag munkavállaló nemigen kap, sőt, a kis és közepes vállalkozók sem, holott a gazdaságot a kormány – ezt komoly képpel kijelentve – védi! Kapnak viszont a multik meg főleg az oligarchák… továbbá, hogy járni persze másoknak is járna, ha és esetleg, de csak ha tutira azért, és persze majd, csak éppen előreláthatóan majd nem kap, mert nekik már nem jut… mondjuk, ez talán érdekesebb téma!

   De mennyivel bulvárosabb buli egy-egy botrány, milyen „izgi”, amivel a jónép figyelmét a valódi gondokról el lehet terelni! Sőt, komoly képpel rágódni ilyesmiken. Meg oda-vissza demagogizálni…

- Egyébként, a náci, az röviden nacionalista, aminek a magyar jelentése: nemzeti… ha a szavakról és jelentésükről volna szó, sőt! Ebből kifolyólag egy natúr náci sem szükségszerűen antiszemita, noha bizonyos típusú beszéd – vagy írás – nem véletlenül sért érzékenységeket a múlt megtapasztalása okán… ám a demagógia, akármerről is fújják akárkik, az demagógia! Csak éppen ez az, amit felismertetni semelyik politikai aktornak nem érdeke. Felfújni viszont nagyon is!

Mint ahogy az sem életbevágó, hogy ki-ki miféle szexualitású, mondhatni magánügy ugyan, csak ne hirdetnék, vagy íratnák bele a „gránitszilárdságú” alaptörvénybe pont az illető elvbarátai, hogy „az apa férfi, az anya nő”, és gyermeket nevelni csak eképpen jogos. Mert ez így határozottan demagógia!

Ám, ha ilyesmiken csámcsoghat a jónép, majdcsak elfelejti a járványt, az anyagi ellehetetlenülést, meg minden egyéb gondját-baját!

Vagy, esetleg nem is csámcsog ezeken, mert a hír a közmédiában gondosan szűrve, vagy egyáltalán nem jut el, leginkább sokak tudatáig semmiképp, mert az hitében megrendíthetetlen.

Hát… Na, ez van…

 

 

süti beállítások módosítása