Holnapután ügynökség

Holnapután ügynökség

NEMZETI NAGY TESTVÉR FIGYEL

2020. május 22. - Ira M. Archa

NEMZETI NAGY TESTVÉR FIGYEL

Aha… mondták.

Most mi van, igen tisztelt George Orwell?

- Hát, ezen elkérődztem pár napig. Mert, ha még nem tudta volna bárki, mostantól hivatalos a dolog! …Vagyis, az állambiztonsági adathalászat, némi egyéb adatgyűjtéssel egybekötve. Amit – elvben, ombudsmanilag – nem lett volna szabad eddig ugyebár, de most már – némi korlátozással – szabad! Mármint, nem nekünk, hanem neki!

Meg, hogy aggályos… vagy sem… vagy mi?

Na, kéremszépen, hozzám hasonló többi, a neten néha szörfölő vén M. Archa, ha eddig nem tudta volna, most aztán megtudhatja, hogy ő meg tudja! Mármint, róla. Sőt, mindenkiről! Mindent! Még csak otthoni számítógép, vagy mobil sem kell hozzá, akkor is! Mert van ám olyan, hogy személyi szám meg lakcím-nyilvántartás, de TAJ-szám is, és persze ott a NAV… Namármost, ha mondjuk egy ilyen offlájn alak csak bemegy egy trafikba, és bank-kártyával fizet, akkor az adatok ide-oda bemennek, kijönnek, és ha valahol a valaki egy gombnyomással ezt-azt összekapcsol, rögvest kiderül bárki illetőről, hogy például lánc-dohányos… na bumm, és akkor mi van? Független attól, hogy elég az illető e-receptjeit is áttekinteni, és az is kiderül, hogy – mondjuk – kissé cukros, és enyhén magas a vérnyomása is, ami így együtt magán-titok ugyan, ezért – mondjuk – holmi biztosítók a fokozott kockázati tényezőkről személyre lebontva elvben nem tudhatnak… De az állambiztonság, az igen! Például.

Mondhatni, na és? Akkor mi van? Hiszen akár a mobil sms-forgalmat is ellenőrizhetik, hogy kivel, honnan, hová és mikor, csak azt nem szabad nekik – elvben – hogy mit? Mármint, a tartalmat. No, nem mintha nem férhetnének hozzá úgy, hogy észre sem veszi az illető, csak – elvben – nem illik, mármint törvényesen. Bár, az ő számára megtehető… például bírói végzéssel, ha nemzetbiztonságilag gyanús, akár azt is! Sőt, mi több… akkor bizonyító-erejű! Bizony, bizony…

Ám ha például a neten szörfölget bárki, a rákeresésekből legtöbb böngésző-programnál automatikusan eddig is vontak le következtetéseket leginkább reklám-célból, irányított hirdetésekkel bombázhatóvá vált szörfösöknek, mivel a legtöbb böngésző-program már rég ugyanúgy figyel! Például, hogy miféle termékeknek néz utána a felhasználó, gépi úton profilíroz, tudható, mert azonnal ajánl valami hasonlót is, hirdetéssel. Na és ha most ilyet tesz valamilyen álladalmi Nagy Testvér is? Aki könnyedén következtethet a látogatott webhelyek, fórumok, miegymás látogatásának ismeretében nemcsak a valószínűsíthető társadalmi, vagyoni helyzetre, iskolai végzettségre, szexuális beállítottságra, de például a politikai meggyőződésekre is? Ja, kéremszépen, ha valaki épp ezeket óhajtaná titkolni, ne úgy szörföljön… bár a neten kívüli tévénézéssel is csak csínján, mert a kábelbarát is figyeli, hogy mikor melyik csatornát, ha csak a nézettségi adatok összeállításának szükségességéről volna netán szó… akkor is lehetőség.

Magántitok? Végül is, az mi? Mert – elvben – bármi összefügghet bármivel, bűnözéssel, akár holmi terrorizmussal is, nemde? És attól meg kell védeni az államot, és a polgárait, akár önmaguktól is! Persze, mondjuk, a gyaníthatóan kiderülő politikai meggyőződés alapján is akár! Akkor meg kicsit se csodálkozzon az olyan, akit mondjuk ezért – esetleg – kipenderítenek a köz szolgálatából, és eléggé nehezen talál magának új munkahelyet… például. Ja, kéremszépen, akit ez zavar, vagy eddig nem tudta, most tudhatja: letolt gatyával-bugyival ne tessék kimenni a netre se!

Mármint, ha a Nagy Testvér figyelő tekintete zavarja az illetőt.

süti beállítások módosítása